top of page
Ara
ozhelvacihukuk

Yunanistan’da Golden Visa ile Oturum İzni ve Vatandaşlık Kazanma Hakkında Bilgi Bülteni

Güncelleme tarihi: 5 Nis

A.     Giriş

 

Son yıllarda Türkiye’de yaşanan ekonomik dalgalanma, enflasyonist ortam ve finansal konjonktür sebebiyle Türk yatırımcılar yatırım yapmak için daha güvenli limanlar aramaktadır. Bu kapsamda, yatırımcılar daha güvenli limanlar aramak için yatırım yoluyla oturum izni veya vatandaşlık veren ülkelerde soluğu almaktadır. Türk yatırımcı ise, Golden Visa programlarının en gözde Avrupa ülkesi olan Yunanistan’ı tercih etmektedir. Bu tercihin birçok sebebi olmakla birlikte başlıcaları Türkiye’ye komşu olması, uygun mali şartlar içermesi, Avrupa Birliği üyesi ülke olması, benzer kültürel ve sosyal iklime sahip olması olarak sıralayabiliriz.

 

Golden Visa ile ise Yunanistan’da yatırım yoluyla ikamet izni ve ilerleyen süreçte vatandaşlık kazanma imkânı sunulmaktadır. Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım hakkının yanında, döviz cinsi kira getirisi işbu programın avantajları arasında sayılmaktadır. İşbu bilgi bültenimizde Golden Visa ile Yunanistan’da oturum izni alma ve vatandaşlık kazanılması ile alakalı incelemelere yer verilecektir.

 

B.      Başvuru Koşulları

 

Yunanistan’da Golden Visa almaya hak kazanmak için aşağıdaki kriterleri karşılamanız gerekmektedir.

 

1.      AB üyesi olmayan bir ülke vatandaşı olması,

2.      250.000 Euro bedelinde bir gayrimenkul satın alınmış olması, (Bazı bölgeler için minimum yatırım miktarı 500.000 Euro’dur.)

3.      Ana yatırımcının en az 12 yaşında olması,

4.      Başvurucuların sağlık sigortasına sahip olması,

5.      Ana yatırımcının Yunanistan Devleti nezdinde vergi kimlik numarasına sahip olması,

6.      Ön ödeme sözleşmesinin ve depozito ödemesinin en geç 31.08.2024 tarihine kadar yapmış olması,

7.      Noter işlemlerinin 31.12.2024 tarihine kadar gerçekleştirerek ev bedelinin tamamını ödemesi gerekmektedir.


İşbu program, başvuruyu gerçekleştirmek için ise Yunanistan’ı ziyaret etmek zorunda kalmadan Golden Visa almanıza olanak tanır. Daha sonra “Blue Paper”, yani geçici ikamet kartınızı alabilir ve oturum izniniz gelene kadar işbu belge ile Yunanistan’da istediğiniz kadar kalabilirsiniz.

  

C.      Yatırım Koşulları


  • Gayrimenkul mülkiyeti size ait olmalıdır.

  • Sahibi, mülkü bir tüzel kişilik aracılığıyla edinmişse, başvuru sahibinin şirket hisselerinin %100’üne sahip olması gerekir.

  • Yatırımcılar mülklerini başkalarına kiralama hakkına haizdir.

 

Golden Visa, oturum izni her beş yılda bir yenilenebilmektedir. Her beş yıl sonunda yenileme yapabilmek için yukarıdaki şartları taşıyor olmanız gerekmektedir.

 

D.     Golden Visa’dan Yaralanabilecek Kişiler


Ana yatırımcıyla birlikte Golden Visa programından, ana yatırımcının anne-babası, eşi, 21 yaşından küçük çocukları ve ana yatırımcının eşinin anne ve babası yaralanabilmektedir.

 

E.      Golden Visa’nın Sağladığı İmkanlar

 

  • Yunanistan’da Oturum Hakkı: Golden Visa ile siz ve yaralanacak kişiler Yunanistan’da yaşama imkânı sağlanırken bunun yanında kamu sağlık ve eğitim yardımlarını da karşılar.

  • Uzaktan Başvuru: Programa tamamen uzaktan başvurarak Başvuru süreci sırasında ve öncesinde Yunanistan’a girmek zorunda değilsiniz.

  • Vizesiz Seyahat: Golden Visa ek vizeye ihtiyaç duymadan size Schengen bölgesine dahil olan ülkelerde 3 aya kadar serbest dolaşım hakkı sağlanmaktadır.

  • Aile Birleşmesi: Golden Visa planı, eşinizi ve 21 yaşının altındaki çocuklarınızı programa dahil edebilirsiniz. Bunun yanında genişletilmiş aile birleşimi işlemi yapmanız gerekmez.

  • Çifte Vergilendirme Antlaşması: Çifte vergilendirme, tek bir vergi konusu üzerinden birden fazla vergi alınması demektir. Yani vergi konusu olan gelirinizin hem gelirin elde edildiği ülkede hem de ikame ettiğiniz ülkede vergilendirilmesi gerekiyor olabilir. Ancak Türkiye ve Yunanistan arasındaki çifte vergilendirme anlaşmasına göre geliriniz sadece Yunanistan’da vergiye tabidir. Türkiye’de yatırımınızdan kaynaklı ayriyeten bir vergi ödemenize gerek yoktur.

  • Kira Getirisi: Satın almış olduğunuz mülkü kiraya vererek, döviz cinsi üzerinden kira getirisi elde edebilirsiniz.

 

F.       Vatandaşlık Kazanılması Şartları

 

Oturum izninin alınması akabinde, 7 yılın sonunda yaklaşık 3.5 yıl (her yıl 6 ay olmak üzere) yaşamanız, yatırımınızı elinizde tutmanızla vatandaşlık başvurusu yapmaya, Yunan hükümeti tarafından yapılan dil ve genel kültür sınavını geçmenizle birlikte vatandaşlığa hak kazanırsınız.

 

G.     Sonuç


Türkiye’deki ekonomik buhran, Türk yatırımcısını farklı seçeneklere yöneltmektedir. Bu seçeneklerden en karlı görüneni döviz getirisi olması bakımından AB ülkeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. AB ülkelerinde yatırım yoluyla vatandaşlık veya oturum izni yani “Golden Visa” veren ülkelere göz attığımız zaman ise, şartları bakımından en öne çıkanı Yunanistan’dır.


Yunanistan, halihazırda Golden Visa programını uygulayan ülkeler arasında neredeyse en cazip şartlara sahip olan ülkedir. Cazibeleri sıralamakla bitmemekle birlikte, düşük yatırım maliyetine sahip olması, AB üyesi ülkelerden biri olması, Schengen bölgelerinde 3 aya kadar serbest dolaşım hakkı sağlaması, Türkiye ile komşu olup karayolu bağlantısı olması, Türk kültürü ile benzer sosyo-kültürel yapıda olması olarak sıralanabilir.


Yunanistan’ın Golden Visa programı ilk önce oturum izni alınması akabinde belirli süre geçmesinden itibaren vatandaşlığa hak kazanılması şeklinde ilerlemektedir. Bir AB üyesi ülke vatandaşı olmak için gerçekten çok uygun şartlara sahip olan Yunanistan Golden Visa uygulamaları, yatırımcıların adeta ilgi odağı konumundadır.


İşbu Golden Visa programının sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve hataya mahal verilmeden başarılı sonuçlandırılması için tecrübeli ve bilgili hukuki danışmanlardan yardım alınması tarafımızca tavsiye edilmektedir.


Saygılarımızla,

Özhelvacı & Partners.

 

38 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page