A. Giriş
Karayip ülkeleri, Orta Amerika’da yer alıp Karayip Denizine kıyısı olan, Amerika anakarasına kara bağlantısı olmayıp kıtaya dahil olan ada ülkelerini ifade etmektedir. Bu ülkelerden bazıları Dominika, Grenada, Saint Kitts ve Nevis, Antigua ve Barbuda şeklinde sıralanabilir. Son yıllarda adından çokça söz ettiren bu ülkelerin birtakım ortak özellikleri vardır. Amerika, Avrupa ve Asya kökenli turistlerin Karayip’in eşsiz doğası gereği bu ülkeleri tatil yerleri olarak tercih etmektedirler. Bu husus dışında düşük vergi oranları (veyahut vergi cenneti olmaları), şirket kurma kolaylıkları, vatandaşlıklarının vize muafiyeti gibi majör avantajları mevcuttur. Tüm bunlar dünya vatandaşlarının bu ülkelere sadece tatil için gelmeyip bu ülkelerin vatandaşlığını arzulayacak kadar etkilemektedir.
Hem tatil hem vergi cenneti olan Karayip Ülkeleri, belirli bir gayrimenkul ve menkul yatırım ile veyahut hibe yolu ile yabancılara doğrudan vatandaşlık vermektedir. Karayip ülkelerinin her birinin “Sui Generis” yani kendine özgü kuralları olmakla birlikte en büyük farklılıklar ilgili ülkenin talep ettiği yatırım miktarlarıdır. İşbu bilgi bülteninde söz konusu Karayip Ülkeleri olan Dominika, Grenada, Saint Kitts ve Nevis, Antigua ve Barbuda ülkelerinin yatırım yoluyla vatandaşlık politikalarını ayrı ayrı inceleyeceğiz.
B. Dominika’da Yatırım Yoluyla Oturma izni ve Vatandaşlık
Dominika’nın yatırım yoluyla vatandaşlığa ilişkin politikaları 1993’e dayanmaktadır. Bu bağlamda yatırım yoluyla vatandaşlığa ilişkin düzenlemeler öngören St Kitts ve Nevis’den sonra ikinci Karayip ülkesi konumundadır. Programın çeşitli adlandırmaları olmakla birlikte Dominika vatandaşlık programı, Dominika Ekonomik vatandaşlık programı, Dominika Topluluğu Anayasası’nın 101. Maddesinden gücünü almaktadır. Zira anayasanın bu maddesi yasamaya yani meclise vatandaşlık konusunda geniş yetkiler tevdi etmektedir. Bu yetkiler yabancılara vatandaşlık verilmesi hususunda programlar oluşturmak için kanun, yönetmelik düzenlemek ve kişilerin vatandaşlıktan çıkarılmasına ilişkin kararlar almak olarak özetlenebilir. Anayasa’nın verdiği güç ile parlamento tarafından 1978’de Dominika Vatandaşlık Topluluğu Yasası düzenlenmiştir. Söz konusu yasanın sekizinci ve dokuzuncu bölümleri vatandaşlığa kabul belgesini düzenlemiş olup yatırım yoluyla vatandaşlığın kanuni yasal dayanağını oluşturmaktadır.
İşbu kanuni düzenlemelerin ardından 2014, 2016 ve 2017 yıllarında yatırım yoluyla vatandaşlığı düzenleyen Yatırımla Dominika Vatandaşlığı Yönetmeliği isimli bir dizi yönetmelik düzenlenmiştir. Program kapsamında bir yatırımcının Ekonomik Çeşitlendirme Fonu’na bir defalık katkı ödemesi veya 2014 itibarıyla onaylanmış bir projenin – Genellikle gayrimenkul projesi olmakla birlikte start-up da dahil olmak üzere- satın alınması ile Dominika vatandaşlığı kazanılabilir.
B.1. Yatırım yoluyla Vatandaşlık Programının İşleyiş Süreci
Söz konusu yatırım yoluyla vatandaşlık programı, yukarıda bahse konu 2014 yılında çıkarılmış yönetmelikle birlikte kurulmuş olan Dominika Vatandaşlık Yatırım Birimi tarafından yönetilmektedir. Vatandaşlık Yatırım birimi (“CBIU”), söz konusu vatandaşlık sürecinin başından itibaren tüm süreçte yetkilidir.
Kurum, başvurucunun durum tespiti (“Due Diligence”) konusunda ulusal ve uluslararası bağımsız firmalardan yardım almaktadır. Dolayısıyla başvurucu nezdinde yapılan bu tespit işleminin ücreti başvuru programı kapsamında ayrı bir kalem ile başvurucudan talep edilir. Ayrıca başvurucu hakkındaki bilgiler Karayipler Topluluğunun (CARİCOM) Suç ve Güvenlik Uygulama Ajansı’na (“IMPACS”) gönderilir ve inceleme işlemine Interpol da dahil olur. Interpol’un, Dominika’nın vatandaşlık verme sürecine müdahil olmasının birkaç sebebi vardır. Dominika vatandaşlığının Schengen bölgesi dahil 133 ülkeye vizesiz seyahat imkanı vermesi ve mali suçlar bakımından kara paranın bahse konu vergi cenneti Karayip Ülkelerine kaçırılmasının önlenmesi bakımından Uluslararası baskılar sebebiyle Interpol de tespit sürecine dahil edilmiştir.
B.2. Dominika Vatandaşlık Programının, Emsal Programlar İçerisindeki Konumu
Dominika ekonomik vatandaşlık programı, 30 Haziran 2016 tarihinde Rusya Küresel Vatandaş Ödülleri’nde “En iyi Karayip Vatandaşlık Programı” Ödülünü almıştır. 1 Şubat 2017’de Arton Capital’in Arton Endeksi uyarınca yatırım yoluyla vatandaşlık programı veren 12 ülke arasında ikinci olarak Dominika seçilmiştir. Haziran 2017’de, Financial Times’ a ait Profesyonel Varlık Yönetim Dergisi, Dominika’nın yatırım yoluyla vatandaşlık programını çeşitli değerlendirme parametrelerini barındıran CBI endeksi kapsamında 11 yatırım yoluyla vatandaşlık uygulamaları arasında en iyisi olarak belirledi.
B.3. Dominika’da Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Koşulları
Başvuru koşulları ise sabıka kaydının bulunmaması, 21 yaşından büyük olunması, basit düzeyde İngilizce bilmek ve uygun miktarda yatırım yapmak şeklinde sıralanmaktadır. Dominika’da yatırım ile vatandaşlık verilmesi uygulamasında yapılan yatırım miktarına istinaden verilecek vatandaşlığın kapsamı değişmektedir.
B.3.1 Vatandaşlık Kazanılması İçin Öngörülen Yatırım Türleri
Yukarıda arz edilen üzere vatandaşlığa konu yatırım ise iki şekilde gerçekleştirilebilir.
⦁ Gayrimenkul Yatırımıyla Vatandaşlık: Üç yıl boyunca elinde tutmak şartıyla, devlet onaylı bir gayrimenkul projesine 300.000 Amerikan Doları yatırım yaparak vatandaşlık kazanılabilir. Bu noktada ilk önce devlet onaylı gayrimenkul veya bir gayrimenkul projesi bulunmalıdır. Ardından satış sözleşmesine istinaden başvuru ücreti ve Due Diligence (Durum Tespiti) ücreti ödenerek Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Birimi’ne (CBIU) vatandaşlık başvurusu yapılır. Yukarıda izah edilen üzere hem ulusal hem uluslararası özel ve resmi kuruluşların, başvurucunun durum tespitini uygun bulması sonucu onay mektubu alınır ve gayrimenkule ilişkin bakiye ücret ödenir. Gayrimenkulün mülkiyetinin başvurucuya geçmesi akabinde bilgi ve belgeler Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Birimi’ne sunularak vatandaşlık kimlik belgesi teslim alınır.
⦁ Hibe Yolu ile Vatandaşlık: İkinci vatandaşlık ve pasaport almak isteyen yatırımcıların Dominika Hükümeti’ne 200.000 Amerikan Doları yatırması (işlem maliyetleri ayrı tutulmaktadır.) ve uygun şartları taşımasıyla birlikte yaklaşık olarak 6 ay içerisinde pasaportları gelmektedir.
B.4 Dominika Vatandaşlığının Avantajları
Dominika vatandaşları 133 ülkeye vizesiz erişim hakkına sahip olmakla birlikte Karayip Milletler Topluluğu ve İngiliz Milletler Topluluğuna üyedir. Ayrıca Dominik Cumhuriyeti Çifte vatandaşlığa izin vermektedir. Bir başka ifade ile Dominika vatandaşı olduğunuzda diğer vatandaşlığınızdan ayrılmak zorunda değilsiniz. Daha da önemlisi Dominika, vatandaş olduğunuzu kendi ülkenize bildirmemektedir. Bu anlamda, kendi ülkenizdeki otoritelere Dominika vatandaşı olduğunuzu açıklamak zorunda da kalmıyorsunuz. Diğer avantajları ise;
⦁ Schengen ülkeleri ve İngiltere dahil dünya çapında 133'a yakın ülkeye vizesiz seyahat,
⦁ Dünya çapındaki gelirlerden Dominika vatandaşlarının vergi muafiyeti,
⦁ 25-30 hafta arasında Dominika vatandaşlık başvurusu sonuçlanması
⦁ Vatandaş olabilmek için Dominika'ya gidilmesi veya ikamet edilmesi gerekmez.
C. Grenada’da Yatırım Yoluyla Vatandaşlık
Grenada, Karayip denizinin doğusunda yer alan, Dominika ile benzer iklim, bitki örtüsü ve sosyo-kültürel çeşitliliği barındıran bir takımada ülkesidir. Ülke İngiliz kolonisi olup İngiliz Milletler Topluluğu üyesidir. Tüm Karayip ülkelerinde olduğu gibi tropikal iklim hakimdir.
Grenada, yatırım yoluyla vatandaşlık programını 2013’de başlatmıştır. 1992 Anayasası ile vatandaş olmayanları vatandaş kılınması işbu Anayasa’nın 99. Maddesi ile Parlamento’ya bırakılmıştır. Parlamento ise yatırım yoluyla vatandaşlık ile ilgili kanun ve sair yasal düzenlemeler ile yatırım yoluyla vatandaşlık programını 2013’te başlatmıştır. Program kapsamında Ulusal Dönüşüm Fonu kurulmuştur. Bu fon aşağıda değinilecek üzere menkul kıymet yatırımı ile vatandaşlık için kurulmuş bir fondur.
Grenada vatandaşlık programı, Dominika ile neredeyse eş bir vatandaşlık programıdır. Bu doğrultuda vatandaşlık gayrimenkul projesine yatırım ve menkul yatırım olmak üzere iki yolla kazanılabilir. Başvurular, “Citizenship by Investment Committee”(CBIC) yani Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Birimi’ne yapılır. Başvurunun ardından kabul alan başvurucular yukarıda izah edilen gayrimenkul veya menkul yatırım ile vatandaşlık yollarından birini seçer. Seçtiği yatırımın gerekliliklerini yerine getiren başvurucu Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Birimi’ne yatırım ile ilgili belgeleri sunarak vatandaşlığa hak kazanır.
C.1 Grenada’da Vatandaşlık İçin Yatırım Seçenekleri
Grenada’da yatırım yoluyla vatandaşlık elde etmek için yukarıda izah edilen üzere menkul veya gayrimenkul yatırımı yoluyla vatandaşlık elde edilebilir. Başvurucular menkul yatırımı ile vatandaşlık elde etmek isterlerse 4 kişilik bir aileye kadar 235.000 Amerikan Dolarını bağış olarak Ulusal Dönüşüm Fonu’na aktarmaları gerekmektedir. Bu kapsamda, aile bireylerinden kasıt sadece eş ve çocuklar olmayıp bakıma muhtaç ebeveynler de programa dahil edilebilir. (Bakmakla yükümlü olunan her kişi adına ekstradan 25.000 Amerikan Doları bağış yapılması gerekmektedir.)
Gayrimenkul yatırımı yolu ile vatandaşlık kazanmak isteyen yatırımcıların Grenada Devleti’nin onaylı gayrimenkul projelerinden 350.000 Amerikan Doları karşılığında satın alması gerekir. Gayrimenkul edinimi ile vatandaşlık özelinde gayrimenkulü 5 yıl elde tutma şartı bulunmaktadır.
Bir diğer yatırım yolu ise hisse yatırımı seçeneğidir. Bu kapsamda hisseleri en az 5 yıl yatırımcıların elinde tutması gerekmektedir ve bu yatırım miktarının en az 270.000 Amerikan Doları olması gerekmektedir.
C.2. Grenada Vatandaşlığının Avantajları
Grenada vatandaşlığın birçok avantajı olmakla birlikte başlıcaları şunlardır;
⦁ Vatandaşlık başvurusu en geç 6 ay içinde sonuçlandırılmaktadır.
⦁ Diğer Karayip ülkeleri gibi çifte vatandaşlığa izin vermektedir.
⦁ Dünya çapındaki gelirlerden vergilendirme yapmamaktadır.
⦁ Yurtiçindeki gelirlerden ise kademeli olarak vergilendirme yapmaktadır. XCD (Doğu Karayip Doları) para birimini kullanan Grenada’da;
⦁ 36.000 XCD’ ye kadar yıllık geliri olan Grenada vatandaşları yıllık vergiden muaftır.
⦁ 36.000-60.000 XCD yıllık geliri olan Grenada vatandaşları yıllık %10,
⦁ 60.000 XCD yıllık geliri olan Grenada vatandaşları yıllık %28 vergi yükümlülüğü mevcuttur. Belirtilen bu vergiler gelir vergisi mahiyetinde olup kurumlar için yurtiçindeki tüm gelirlerinden %30 oranında sabit vergi alınmaktadır. Hotel ve villalar %10, diğer konaklama yerleri ise %15 Katma Değer Vergisi’ne tabidir. Taşınmazlardan ise %5 taşınmaz vergisi alınır.
Ayrıca, uluslararası araştırma şirketleri tarafından Grenada pasaportu, dünyanın en güçlü 35. Pasaportu olarak gösterilmektedir. Öyle ki Grenada pasaportu Schengen bölgesi, Çin ve İngiltere dahil 137 ülkeye vize muafiyeti sağlamaktadır. Grenada’nın ABD ile arasında vize muafiyeti olmayıp E2 vize anlaşması mevcuttur.
D. St. Kitts ve Nevis’ de Yatırım Yoluyla Vatandaşlık
St. Kitts ve Nevis ülkesi, St. Kitts adası ve Nevis adası olmak üzere iki adadan oluşmaktadır. Karayiplerde yer alan bu ada ülkesi, diğer tüm Karayip ülkelerindeki gibi anadili İngilizce’dir. Vatandaşlık hakkı bağımsızlıktan önce ülkede bulunan tüm vatandaşlar ve bağımsızlıktan sonra başta doğum olmak üzere çeşitli şekilde elde edilebilir.
Vatandaşlık hususu genel hatlarıyla St.Kitts and Nevis Anayasasının 90. ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Diğer Karayip ülkelerinde olduğu gibi yatırım yoluyla vatandaşlıkla ilgili düzenlemeler Anayasanın 94. maddesi kapsamında meclise bırakılmış olup, meclis bu yetkileri çerçevesinde yatırım yoluyla vatandaşlığa ilişkin kanun, yönetmelik ve ilgili sair düzenlemeler yapmıştır.
Yasal düzenlemelerle birlikte 1984 yılında başlayan yatırım yoluyla vatandaşlık programı öncü olmak bağlamında Karayipler’de ilk yatırım yoluyla vatandaşlık uygulamalarını başlatan ülke konumundadır. Yatırım yoluyla vatandaşlığa ilişkin yasal dayanak, 1984 tarihli Vatandaşlık Yasası'nın II. Kısım 3 (5) maddesinde ve 2011 tarihli Yatırım Düzenlemeleri Yoluyla Saint Christopher ve Nevis Vatandaşlığı'nda yer almaktadır. Bu hükümler, meclisin vatandaşlık kapsamında bir program yürütmesine Anayasa’nın 90. Vd. maddelerinden aldığı güçle izin verir. Kabine kararıyla belirlenen kriterlere uygun olan kişilere vatandaşlık verilir.
D.1. St. Kitts ve Nevis Vatandaşlık İçin Yatırım Seçenekleri
Öncelikle başvurucunun 18 yaşından büyük olması, sabıka kaydının olmaması ve uygun yatırım yapması vatandaşlık için başlıca şartlardır. Bu bağlamda başvurucu devlete katkı payı ödeyerek, kamu yararı olan bir projeye yatırım yaparak veya gayrimenkul yatırımı yaparak üç farklı yolla vatandaşlık elde edebilir. Bu bağlamda;
⦁ Devletin belirlediği fona aşağıdaki miktarlar hibe edilerek vatandaşlık kazanılabilir; başvuru sahibi ve bakmakla yükümlü olduğu 3 kişiye kadar 350.000 Amerikan Dolarının hibe edilmesi gerekmektedir. Bundan sonraki her bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşından küçük kişiler için 25.000 Amerikan Doları, bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşında büyük kişiler için 50.000 Amerikan Doları ödenmesi gerekmektedir.
⦁ Vatandaşlık elde etmenin üçüncü yolu ise gayrimenkul yatırımı ile olmaktadır. En az 7 yıl elde tutulması şartıyla 400.000 $ değerinde devlet onaylı gayrimenkule yatırım veya yine en az 7 yıl elde tutmak şartıyla minimum 800.000$ değerinde devlet onaylı müstakil aile evine yatırım karşılığında vatandaşlık elde edilebilir.
Vatandaşlığı edinme süresi başvurudan itibaren ortalama 8 ay sürmektedir. Rusya, Belarus Kuzey Kore, Afganistan, Irak, İran gibi ülkelerin vatandaşları bu program kapsamında başvuru yapamaz. Diğer Karayip ülkelerinde olduğu gibi süreç benzerdir. St. Kitts ve Nevis ülkesinin yetkili devlet kurumuna başvuru ile birlikte durum tespiti (Due Diligence) ücreti ödenir.Gerekli yatırım yapılıp belgeler temin edildikten sonra yine aynı kurumdan vatandaşlık kimlik kartı alınır.
D.2. St. Kitts ve Nevis Vatandaşlığının Avantajları
St Kitts ve Nevis’de yatırım yoluyla vatandaşlığın öne çıkan birtakım avantajları ise 26 yaşından küçük evlat, 65 yaşından büyük ebeveynler, eş ve başvurucunun bakmakla yükümlü olduğu kişiler programa dahil edilebilir. Ayrıca St. Kitts ve Nevis İngiliz Milletler Topluluğu üyesi bir devlet olmasından ötürü birtakım ayrıcalıkları mevcuttur. Diğer Karayip ülkeleri gibi çifte vatandaşlığa izin vermesi ve minimum konaklama zorunluluğu olmaması diğer avantajları olarak sıralanabilir.
Hong Kong, Singapur, Rusya, İngiltere ve Avrupa Birliği dahil olmak üzere 147 ülke ve bölgeye vizesiz seyahat veya varışta vizeye izin verir. ABD ve Kanada’ya vize muafiyeti olmasa da vize kolaylığı mevcuttur. Ayrıca St.Kitts ve Nevis çifte vatandaşlığa izin vermekle birlikte vatandaşlık kazanılması için ikamet şartı aramamaktadır. Başvuru aşamasında şahsen veya sanal ortamda yetkililer ile mülakat yapılması zorunludur. Başvurudan yararlandırılmak istenen eş çocuk, ebeveyn veya bakmakla yükümlü olunan kişiler varsa 18 yaşından büyük olması koşuluyla mülakata katılımları gereklidir. Vergilendirme ise yurtdışı kazançlarından vergi almamakla birlikte yurtiçi kazançlarından cüzi miktarda vergi alınmaktadır.
E. Antigua ve Barbuda’da Yatırım Yoluyla Vatandaşlık
Antigua ve Barbuda Karayip denizinin doğusunda bulunan Antigua ve Barbuda adalarının yanında küçük takımadalardan oluşan bir ülkedir. Resmi dili İngilizce olup İngiliz kolonisi bir devlettir. Öyle ki adanın kralı, aynı zamanda İngiltere Kral 3. Charles’tır. Nitekim ülke diğer birçok Karayip Denizi ülkesi gibi İngiliz Milletler Cemiyeti Üyesi bir devlettir. Diğer Karayip ülkeleri ile sos-kültürel yapısı neredeyse eş olan bu ada ülkesinde genellikle turizm ağırlıklı faaliyetler ön plandadır. Ek olarak fosfat açısından zengin maden yataklarına sahip olan Antigua ve Barbuda, maden şirketlerinin gözdesi konumundadır.
E.1 Antigua ve Barbuda’da Vatandaşlık İçin Yatırım Seçenekleri
Başvurucunun kendisinin yanında eşi, 30 yaşına kadar çocukları, 55 yaş üstü ebeveynleri başvuru sahibi ve eşinin bekar kardeşleri de vatandaşlık başvurusundan yararlandırılabilir. Ayrıca Antigua ve Barbuda vatandaşlığına kabulden sonra gelecekteki eş ve çocuklar da bu imkandan yararlanabilir.
Başvuru prosedürü ise şöyledir; Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Birimi’ne başvuru sonrası due dilligence (durum tespiti) işlemleri yapılır. Başvurucunun yanlış veya eksik bilgi vermesi ve bu durumun tespit edilmesi durumunda başvuru reddedilecektir. Başvurucunun vatandaşlık istemek için geçerli bir sebebi olmalıdır. Başvurucunun ve 18 yaşından büyük başvuruya dahil kişilerin başvurusu onaylandığı takdirde sanal mülakata tabi tutulur.
Hükümet 2012’den itibaren yatırım yoluyla vatandaşlık programını başlatmıştır. Başvuru şartları olarak 18 yaşında ve daha büyük olmak, sabıka kaydının olmaması, başvuru sahibi Antigua ve Barbuda vatandaşlık programı diğer Karayip ülkelerine benzer üç seçenek kapsamında yatırım yoluyla vatandaşlık sağlamaktadır;
⦁ Belirli bir hibe karşılığında vatandaşlık edinilmesi: Hükümetinin belirlediği fon olan Ulusal Kalkınma Fonu’na (NDF) ‘ye 200.000 Amerikan Doları hibe ederek vatandaşlık kazanılabilir.
⦁ Gayrimenkul satışı yoluyla vatandaşlık edinilmesi: Yine hükümetin onayladığı bir hotel veya gayrimenkul projesinden taşınmaz satın alındığı takdirde vatandaşlık kazanılabilmesi mümkündür. Bu yolla vatandaşlık kazanılması için minimum yatırım miktarı 300.000$’dır. Satılan alınan bu taşınmaz 5 yıl boyunca elden çıkarılamaz.
⦁ İşletme satın alınması yoluyla vatandaşlık: Bir kişinin en az 1.500.000 $ değerinde bir işletme satın alması veya kişi başı 400.000 $ bedelle en az 5.000.000 $ değerinde bir işletmenin satın alınmasıyla da vatandaşlık kazanılabilir.
E.2. Antigua ve Barbuda Vatandaşlığının Avantajları
Antigua ve Barbuda vatandaşlığının birçok avantajı mevcuttur. Yatırım yoluyla vatandaşlık Birimi’ne (CIU) başvurudan itibaren 4-6 ay arasında başvurucunun işlemleri sonuçlanmakta olup diğer ülkelere göre en hızlı sonuç alınan programlardan birisidir.
Antigua ve Barbuda’ya ilişkin en önemli avantajlar Vergi Hukuku kapsamında karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu avantajlar şu şekilde sıralanabilir;
⦁ Uluslararası gelirlerden vergi muafiyet söz konusudur. Diğer bir deyişle Antigua ve Barbuda vatandaşı gerçek kişiler ve ticaret şirketlerinin yurt dışı gelirleri üzerinden vergilendirme yapılmamaktadır.
⦁ Terekenin mirasçıları, intikal vergisinden de muaftırlar.
⦁ Kiralanan taşınmazın kira gelirleri üzerinden ise %15 vergilendirme yapılmaktadır.
Diğer birtakım avantajlarıysa Antigua ve Barbuda vatandaşı kişiler AB ve Schengen dahil 143 ülke ve bölgeye vizesiz seyahat veya varışta vizeye izin verir. Ayrıca çifte vatandaşlığa izin vermektedir.
F. Sonuç
Günümüz dünya düzeninde yeni bir vatandaşlık türü ortaya çıkmıştır; Dünya Vatandaşlığı. Dünya vatandaşı olmanın ilk koşulu ise birden fazla ülkenin vatandaşı olabilmektir. Golden Visa uygulamaları ise en kolay ve en ucuz vatandaşlık edinme yöntemlerinden biridir. Dolayısıyla yukarıda izah edilenler üzere sağladığı avantajlar ve talep edilen koşullar-yatırımlar itibariyle en makul Golden Visa elde edilebilecek ülkelerin başında Karayip Ülkeleri gelmektedir. Öyle ki, düşük vergi oranlarıyla kazancınıza kazanç katabilir, 140 ülkeye vizesiz giriş kapsamında hem sosyal hem meslek ağınızı genişletebilir, eşsiz Karayip doğasında tatil yapabilir, çifte vatandaşlığın sağladığı sair avantajlardan yararlanabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Özhelvacı & Partners
Comentarios